Zhodnocení činnosti STK při VčOTS

Category: Aktuality

Zhodnocení činnosti STK při VčOTS – znevážení soutěží družstev totální nekompetentností nikým nezvolených orgánů VčOTS.

Závažné porušení soutěžního řádu –znevážení 2.ligy bude předáno VV ČTS a členská základna bude informována v nejbližší době.

V souvislosti se schvalováním výsledků všech soutěží řízených VčOTS je na zvážení každého člena VČTS, zda nepodat podnět k zahájení disciplinárního šetření se STK při VčOTS a s vedoucím soutěží za nedbalý výkon funkce, jímž bylo přehlíženo (příp. z důvodu neznalosti řádů dlouho zůstávalo bez odezvy) porušování sportovně technických předpisů, čímž došlo k vážnému ohrožení regulérnosti dotčených soutěží.

Tyto prohřešky táhnoucí se celou soutěží spočívaly především v porušování čl. 71 SŘT (počet hostujících hráčů), čl. 103 (pořadí čtyřher) a čl. 53 (zákaz účasti) – minimálně do doby, než provedl VV ČTS účelový výklad.

Ani dodatečná náprava většiny prohřešků (ty zbylé jistě bdělá STK v čele s p. Zaplatílkem ještě odhalí) nemůže funkcionáře VčOTS zbavit nálepky nekompetentnosti.

K porušení řádů ze strany vedoucích jednotlivých družstev by určitě docházet nemělo, ale pokud se již stane, musí tu být garant, který toto pochybení odhalí a zajistí, aby nedocházelo k jeho opakování a tím ohrožení regulérnosti soutěží. Jelikož se tak letos nestalo, je na každém členovi VČTS, jestli chce i příští rok hrát soutěže řízené nekompetentními lidmi, jejichž nečinnost může zmařit úsilí mnoha hráčů a družstev.

Článek 84

Pořadí hráčů na soupisce je určeno jejich žebříčkovým umístěním, a to v rozsahu do BH 15 včetně. Ostatní hráči jsou na soupisce až za těmito hráči. Vzájemné pořadí hráčů, jejichž žebříčkové umístění CŽ je v uvedeném rozsahu stejné, nebo kteří jsou na žebříčku umístěni hůře,určí klub libovolně při dodržení pravidla, že hráči, kteří nejsou v žebříčku příslušné věkové kategorie vůbec uvedeni, tj. s bonusovou hodnotou 1, musí být zařazeni až v závěru soupisky za všemi hráči, kteří mají bonusovou hodnotu vyšší. Má-li klub v soutěžích více družstev téže věkové kategorie, nesmí být uvedeni na soupiskách nižších družstev hráči zařazení na místech 1–4 (muži, dorostenci, žáci), resp. 1–2 (ženy, dorostenky, žákyně) všech soupisek vyšších družstev. Pokud vyšší družstvo startuje v soutěži, v níž utkání sestává z méně dvouher než 4 (u mužů) + 2 (u žen), upravuje se toto omezení tak, aby bylo v souladu s počtem dvouher v soutěži, jehož je vyšší družstvo účastníkem. Do stanoveného počtu ve smyslu tohoto ustanovení se mohou počítat hostující a zahraniční hráči pouze v počtu odpovídajícím hodnotám uvedeným v článku 71 SŘ. Startují-li dvě družstva klubu v téže soutěžní třídě, nesmí mít na svých soupiskách ani v jediném případě téhož hráče. U jednorázově konaných soutěží provede vedoucí soutěže před jejím zahájením aktualizaci pořadí hráčů a hráček na soupiskách (v případě MČR družstev mládeže včetně úprav BH pro potřeby nasazení družstev) v souladu se světovými žebříčky ATP, WTA, ITF a TE dle čl. 5

 

Článek 71

V soutěži může startovat pouze klubové družstvo, tj. družstvo složené z hráčů, kteří jsou v klubu registrováni nebo do něj mají povoleno hostování. V jednom utkání mohou za družstvo nastoupit maximálně tři hostující hráči. V případě, že družstvo využije v utkání startu jednoho zahraničního hráče (čl. 85), omezuje se počet povolených hostujících hráčů na dva.

 

Článek 85

Hráči a hráčky ČR mohou v téže sezóně startovat v soutěžích družstev v ČR i zahraničí. Start v soutěžích družstev v zahraničí je podmíněn předchozím souhlasem mateřského klubu. Start zahraničních hráčů a hráček v soutěžích družstev v ČR je povolen při splnění všech ustanovení soutěžního a registračního řádu. V soutěžích řízených ČTS může v každém utkání nastoupit maximálně jeden zahraniční hráč nebo hráčka. Na Mistrovství ČR družstev mládeže může v každém utkání startovat maximálně jeden hráč nebo hráčka nemající české státní občanství. Hráč, který je občanem členského státu EU, není považován za zahraničního hráče.

 

Vedení VČTS